מחלת מנייר מבטאת פגיעה באוזן הפנימית שגורמת לאפיזודות חולפות של ורטיגו ואובדן השמיעה. לאחר האפיזודות האלה, המצב חוזר לקדמותו והשמיעה חוזרת להיות תקינה.
במהלך הופעת הסימנים, נגרמת תחושת סחרחורת, ליקוי שמיעה וטינטונים ולעתים עלול גם להופיע לחץ באוזן. ברוב המקרים מחלת מנייר פוגעת באוזן אחת בלבד, בעוד האוזן השנייה נשארת תקינה.
מחלת מנייר שכיחה בעיקר אצל אנשים בני 40-50, אך עלולה גם להתבטא אצל צעירים יותר. למרות שמדובר במחלה כרונית, ניתן בהחלט לטפל בה, להפחית את הסימפטומים ולשפר את איכות החיים.
הגורמים למחלת מנייר
המנגנון הישיר המוביל למחלת מנייר עדיין אינו ברור, אך נראה שהסיבה העיקרית לכך היא הצטברות נוזל באוזן הפנימית. האוזן הפנימית בנויה ממבנה גרמי סבוך שמכיל נוזל, ועל פי תנועת הנוזל מתבצעים תהליכי חישה ותגובה.
גורמים שונים שמביאים לעליה בכמות הנוזל באוזן הפנימית, מונעים מהסנסורים השונים לבצע את תהליכי החישה השונים בצורה טובה וגורמים בסופו של דבר לביטוי של חוסר שיווי משקל והפרעות בשמיעה.
גורמי סיכון למחלות האוזן הפנימית שמובילים להצטברות הנוזל הם חסימה אנטומית, תגובה חיסונית פגועה ואלרגיה, זיהומים וטראומה. כמו כן, חשוב לזכור שקיים מרכיב גנטי חשוב, שבסופו של דבר מוביל לעלייה בכמות הנוזל ולהתפרצות התסמינים.
תסמינים של מחלת מנייר
מחלת מנייר מתבטאת ב- 3 סימנים עיקריים: אירועים חוזרים של ורטיגו, ליקוי שמיעה וטינטון באוזן. תסמיני מחלת מנייר מתבטאים באפיזודות חולפות שנמשכות בדרך כלל בין 20 דקות לשעתיים. במהלך ההתקף, נוצרת תחושה של סחרחורת חריפה ואבדן שיווי משקל, והחולים מתלוננים שהחדר מסתובב ושאינם יכולים לשמור על יציבות. לעתים רחוקות, הורטיגו עלול להתבטא באפיזודות ארוכות יותר, ועלולים להתלוות לכך בחילה והקאות.
אחד הסימנים המשמעותיים ביותר של מחלת מנייר הוא אבדן חוש השמיעה, שמתחיל כבר בשלבים מוקדמים של המחלה. אבדן השמיעה נגרם במהלך ההתקף – כנראה בעקבות הפגיעה באוזן הפנימית. עם זאת, למרות שלאחר ההתקף השמיעה חוזרת לעצמה, בשלבים מאוחרים של המחלה עלול להיווצר מצב כרוני בו הפגיעה בשמיעה תהיה קבועה ובלתי הפיכה.
תופעה נוספת המוכרת היטב לחולי מחלת מנייר היא טינטונים – צלצולים חוזרים הנשמעים באוזן וגורמים להפרעה קשה. בדרך כלל מדובר בצלילים בתדר נמוך שמפריעים מאוד במהלך היום יום ופוגעים באיכות החיים.
התקפי מנייר בדרך כלל מגיעים בצברים, וביניהם תקופת רמיסיה בה לא סובלים מהתקפים. חולים רבים מרגישים תחושה מקדימה (Aura) של התמלאות של האוזן בתחילת ההתקף, ולאחריה מתחילים התסמינים הקבועים של טנטון, ירידת שמיעה וורטיגו.
אבחון
לאחר הופעת הסימנים הטיפוסיים למחלת מנייר, מבוצעות סדרת בדיקות שבאות לבחון את מצב האוזן הפנימית – בדיקות שמיעה ובדיקת שיווי משקל.
בדיקת שמיעה היא בדיקה פשוטה ביותר שעוזרת להעריך את מצבה של האוזן ואת היכולת להפריד בין תדרי קול שונים. בעזרת בדיקת השמיעה ניתן להבין האם מקור הבעיה הוא האוזן הפנימית עצמה, או שמדובר בפגם בהולכה העצבית שדורש טיפול אחר.
בדיקת שיווי המשקל באה לבדוק את תפקוד האוזן הפנימית בבקרה על שיווי המשקל. למרות שסימני הורטיגו במחלת מנייר מופיעים כאפיזודות חולפות, בין ההתקפים עדיין ניתן לראות ביטוי ירוד של יכולת שיווי המשקל. כמו כן, מחלת מנייר היא מחלה נדירה יחסית, ולכן משתמשים בבדיקות נוספות על מנת לשלול גורמים אחרים, כמו MRI, CT ובדיקות נוספות.
טיפול
נכון להיום עדיין לא נמצא טיפול שמביא לריפוי מוחלט של מחלת מנייר, אך בהחלט ניתן להפחית את הסימנים ולשפר בכך את איכות החיים. הטיפול במנייר מתמקד בתרופות כנגד הורטיגו והבחילה, משתנים להפחתת הנוזלים ושימוש במכשירי שמיעה. כמו כן, במקרים חריגים ניתן לטפל באמצעות ניתוח השתלת שתל שבלול, אשר מיועד למקרים בהם נעשתה פגיעה באוזן הפנימית ומסייע בחיקוי תהליך השמיעה.